Documento senza titolo Kilisemiz
Documento senza titolo Yerler
Documento senza titolo Kişiler
Documento senza titolo
 
 
 
     
 
 
 
     
         

Documento senza titolo

HOŞGELDİNİZ

Official Web of the Church Catholic Petrus and Paul of Antioch (Turkey)

 

Documento senza titolo

KATOLİK KİLİSESİ

PK 107 - Kurtuluş Cad.
Kutlu Sokak N.6
31002 Antakya-Turchia
Tel. 0090 326 2156703
Fax 0090 326 2141851

Email adres:
domenicobertogli
@hotmail.com

ya antiochia.oronte
@hotmail.com

 

Documento senza titolo

Anadolu Kilisesi

Theofilos

Peder Andrea Santoro

Mersin Katolik Kilisesi

Meryem Ana Portali

Free counters

 

Documento senza titolo

Ayin Saatleri: Pazar Günü

  17.00 (Kışın)
18.00 (Yazın)

Hafta içi: 08.30

Akşam övgüsü: 18.30


Turk-Katolik Newsletter:



web: Simone Matteoli

KILISEMIZ

Antakya'ya olan ilgisi hiç eksilmeyen Katolik Kilisesi, 600 yıllık bir aradan sonra, 1846 yılında Kapuçin Rahipleri aracılığıyla buraya tekrar yerleşmiştir. Papa IX. Pius'un isteyiyle Antakya'ya ilk gelen Parma dinsel bölgesinden P.Basilio Galli'dir. Burada bir kilise ve Hıristiyan çocukları için bir okul açmıştır. Halkın sempatisini kazandıysa da, göstermiş olduğu öncülük çabası onun 12 Mayıs 1851 yılında öldürülmesine neden olmuştur.

Onun yerini Fransız rahipler alıp küçük bir manastır kurdular ve 1852 yılında Sultan'dan Antakya'da bir Katolik Kilisesi inşa etme iznini aldılar. Kilise birkaç yıl sonra yapıldı.

Kapuçin rahipleri burada 90 yıl kaldılar ve bu arada onlara Lüblanlı rahipler de katıldı. Ancak, 1939 yılında şehrin yeni bir mahallesine taşınmaya mecbur kaldılar ve artık çalışmayan bir şeker fabrikasına yerleştiler.

1964 yılında Antakya'daki Katolik kilisesinin dinsel görevi, Fransız ve Lüblanlı rahiplerin çekilmesiyle, Mersin'den gelen Parma Kapuçin'lerine geçti. Nihayet 1973 yılında bir rahip Antakya'da yerleşti.

1977'de (1965'de küçük bir kilise inşaatına başlanmıştı) arazisi istimlak edildi ve rahip eski Antakya'nın tarihi ve eski Musevi mahallesinde bir 150 yıllık eve taşınmaya mecbur kaldı: tam bölgede nerede ilk havariler (Piyer, Pol, Barnaba, Markos, Luka vs.) çalıştılar ve yerleşti.
Bu şekilde ideal bir "ekümenik üçgen" ortasında bulunuldu: birkaç yüz metre ilerde havra, iki adımlık yerde eski bir cami ve az uzakta Ortodoks kilisesi. Bu eski ev ile sonradan satın alınan komşu ev restore edilmiş ve tipik şark stilinde nefis bir manastır olmuştur. Günümüzün Antakya'daki Katolik Kilisesi ufak bir manastır, Aziz Petrus ve Paulus'un adını taşıyan küçük kilise tam bir Domus Ecclesiae gibi (= latincesi aile Kilisesi denilen nerede ilk Hıristiyanlar dinsel toplantı yapıyorlardı), Hıristiyan cemaatinin ve hacıların toplantıları için iki salon ve üç nefis bahçeden müteşekkildir. Restorasyon işleri iki yıl devam etmiş (1989-1991) olup, Antakya'lı Mimar Selahattin Altinöz'ün eseridir.

1995 yılından beri, kiliseye bağlı bir Misafirhane kendine yönetmesi bulunmaktadır. Misafirhanede toplan 18 yatağın bulunduğu 9 oda (bunlardan dördü banyolu), geniş bir mutfak ve güzel bir salon bulunmaktadır. Bugün Katolikler aşağı yukarı 70 kişi müteşekkil "küçük bir sürü"dürler. Fakat maya gibi, Ortodoks kardeşleriyle birlikte, kardeşçe ve cesaretle Hıristiyan müjdesini yaşamaya çalışıyorlar. 1988 yılından beri Paskalya bayramı Antakya'da Katolikler Ortodokslarla birlikte kutlanıyor. 1992 yılından itibaren CARİTAS bu şehirde de bir ofis açmıştır. Oruç devresinde yapılan yardımlaşma Ortodoks kilisesiyle beraber gerçekleştirilmiştir. Bu durumda, kilise, görevi olan birliği ve yardımseverliği gerçekleştirmektedir.